Linoleums- snit og tryk, er en langsommelig proces, og vejen fra plade til færdig tryk er lang.
PROCESSEN
Motivet tegnes direkte op på linoleumspladen, hvor der tages højde for det spejlvendes når det trykkes.
Motivet skæres ud med et profiljern i u- eller v-form og med knive. Man skærer eller udhuler pladen i dybden og lader kun motivet stå tilbage. Små forhøjninger i de udskårne områder kan, hvis de er højtliggende nok, vise sig som farvestænk i trykket — i nogle motiver, giver det efter min mening, en ekstra charme.
Trykfarve kommer på en glasplade og rulles ud med en valse, som derefter rulles henover trykpladen. Valsen overrulles løbende med ny farve ved hvert enkelt tryk, for sikre en jævn fordeling af farve på hele trykpladen. 
Papiret lægges henover så motivet ligger midt for, og der trykkes. Man kan bruge en trykpresse, eller manuelt som jeg, bruge en hel masse håndkræft og gnide på papiret til trykket er overført.
Mængden af trykfarve, fordelingen af farve og fordelingen af presset på pladen skal være ret præcist for at opnå et godt tryk. Det er svært at vurdere, så derfor trykker jeg oftest mange som kasseres fordi trykket ikke er godt nok.
HISTOREN BAG Linoleumstryk 
Linoleumstryk (også kaldet linoleumssnit) er en enkel grafisk trykteknik. Samtidig er det betegnelsen for selve aftrykket eller billedet. Der trykkes fra en (et gulvmateriale som kom frem i 1860’erne) hvori der er skåret fordybninger omkring et motiv. Traditionelt trykkes med én farve, oftest sort på hvidt papir, men der kan sagtens indgå op til flere farver i trykket.
Teknikken hører under højtryk, som er en af tre hovedkategorier indenfor det grafiske område. Således er det pladens højtliggende partier der afsætter trykfarven på papiret, ligesom med et, mens de bortskårne områder forbliver hvide eller ufarvede i trykket.
Linoleumstryk har tit et kontrastfuldt udtryk, med klart definerede motiver og konturer. Oftest i samspil med mere tilfældigt udseende farvestænk de steder, hvor der er skåret i pladen.
Teknikken udspringer af træsnittet, den ældste af de grafiske metoder, som kom til Europa fra Asien i 1300tallet. I sammenligning med med den ældre teknik giver linoleumstryk relativt ensartede farveflader uden træets struktur som en del af udtrykket.
Mit navn er Katrine Mark og til dagligt arbejder jeg med grafisk design i min virksomhed HOLY MOLY, som primært arbejder med visuel kommunikation, branding og design til virksomheder og projekter.
Ved siden af mit arbejde dyrker jeg de mere analoge processer, som fx. linoleumstryk.
Back to Top